Alles wat je moet weten over solliciteren

solliciteren

Solliciteren is een belangrijke stap in je carrière. Het kan een spannende en soms stressvolle periode zijn, maar het kan ook heel waardevol zijn. Door goed voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen, kun je je kansen op het vinden van een baan vergroten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over solliciteren.

Een cv maken

Een cv is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Het is een overzicht van je werkervaring, opleiding, vaardigheden en prestaties. Hierdoor kan de werkgever zien of je geschikt bent voor de functie.

Wat staat er in een cv?

Een cv moet in ieder geval je persoonlijke gegevens, werkervaring, opleiding en vaardigheden bevatten. Het is ook goed om je prestaties, zoals projecten of certificaten, te vermelden.

Hoe maak je een cv?

Begin met het maken van een lijst van al je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Gebruik deze lijst om een overzichtelijk en duidelijk cv te maken. Zorg dat het cv niet te lang is, maximaal twee A4-pagina’s. Gebruik een overzichtelijke opmaak en zorg dat alles netjes is uitgelijnd.

Kun je ook solliciteren zonder cv?

Ja, sommige werkgevers vragen specifiek om geen cv op te sturen, maar om bijvoorbeeld een motivatiebrief en referenties. Het is altijd goed om te kijken wat er specifiek gevraagd wordt in de vacaturetekst.

Geschikte vacatures zoeken

Het vinden van geschikte vacatures kan soms lastig zijn. Er zijn verschillende manieren om vacatures te vinden.

Waar kun je vacatures vinden?

Je kunt vacatures vinden op verschillende websites, zoals LinkedIn, Indeed of Monsterboard. Ook kun je je inschrijven bij uitzendbureaus en recruiters. Daarnaast plaatsen bedrijven soms vacatures op hun eigen website.

Hoe reageer je op een vacature?

Lees de vacaturetekst goed door en zorg dat je aan de gevraagde eisen voldoet. Schrijf een sollicitatiebrief en stuur deze samen met je cv op. Zorg dat je brief aansluit bij de functie en het bedrijf waar je solliciteert.

Wat gebeurt er nadat je op een vacature hebt gereageerd?

Als je cv en sollicitatiebrief in de smaak vallen, word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Soms wordt er eerst een telefonische screening gehouden. Als het bedrijf nog vragen heeft of je meer wilt weten over de functie, zullen ze contact met je opnemen.

Een sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Het is een kans om jezelf te presenteren en je motivatie voor de functie te laten zien.

Sollicitatiebrief opbouw: Wat staat er in een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief moet altijd een introductie, motivatie, en afsluiting bevatten. In de introductie stel je jezelf voor en geef je aan voor welke functie je solliciteert. In de motivatie vertel je waarom je geschikt bent voor de functie en waarom je graag voor het bedrijf wilt werken. En in de afsluiting bedank je voor de tijd en aandacht en geef je aan dat je graag in een persoonlijk gesprek verder wilt praten over je sollicitatie.

Stappenplan: Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

 1. Lees de vacaturetekst goed door en noteer de belangrijkste eisen en vaardigheden die worden gevraagd.
 2. Bedenk voorbeelden uit je werkervaring en opleiding waaruit blijkt dat je aan de eisen voldoet.
 3. Schrijf een duidelijke introductie waarin je jezelf voorstelt en aangeeft voor welke functie je solliciteert.
 4. Vertel in de motivatie waarom je geschikt bent voor de functie en waarom je graag bij het bedrijf wilt werken. Gebruik hierbij de voorbeelden die je hebt opgeschreven.
 5. Sluit de brief af met een bedankje voor de tijd en aandacht en geef aan dat je graag in een persoonlijk gesprek verder wilt praten over je sollicitatie.
 6. Controleer je brief op spelling- en grammaticafouten.

Hulp bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Als je het lastig vindt om een goede sollicitatiebrief te schrijven, kun je hulp vragen aan bijvoorbeeld vrienden, familie of een loopbaancoach. Ook zijn er online veel voorbeelden en tips te vinden.

Een motivatiebrief schrijven

Een motivatiebrief is een brief waarin je vertelt waarom je graag voor het bedrijf wilt werken en waarom je geschikt bent voor de functie. Het is een aanvulling op je cv en sollicitatiebrief.

Waarom moet je een motivatiebrief schrijven?

Een motivatiebrief geeft de werkgever een beter beeld van wie je bent en waarom je bij het bedrijf wilt werken. Hierdoor kan de werkgever een betere afweging maken of je geschikt bent voor de functie.

Wat zet je in een motivatiebrief?

In een motivatiebrief vertel je waarom je graag voor het bedrijf wilt werken en waarom je geschikt bent voor de functie. Geef voorbeelden uit je werkervaring en opleiding waaruit blijkt dat je aan de eisen voldoet. Sluit af met een enthousiaste afsluiting waarin je aangeeft dat je graag verder wilt praten over je sollicitatie.

Stappenplan: Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

 1. Lees de vacaturetekst goed door en noteer de belangrijkste eisen en vaardigheden die worden gevraagd.
 2. Bedenk waarom je graag voor het bedrijf wilt werken en waarom je geschikt bent voor de functie.
 3. Gebruik voorbeelden uit je werkervaring en opleiding waaruit blijkt dat je aan de eisen voldoet.
 4. Sluit af met een enthousiaste afsluiting waarin je aangeeft dat je graag verder wilt praten over je sollicitatie.

Het sollicitatiegesprek

Als je sollicitatiebrief en cv in de smaak vallen bij de werkgever, word je vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit is een belangrijk moment, waarop je de werkgever kunt laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt.

Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je de volgende zaken voorbereidt:

 1. Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert. Zoek informatie op de website en via andere kanalen. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van het bedrijf en de functie.
 2. Bereid antwoorden voor op veelgestelde vragen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over je werkervaring, sterke en zwakke punten, motivatie en doelen.
 3. Bedenk welke vragen je zelf wilt stellen tijdens het gesprek. Zo kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent en goed hebt nagedacht over de functie en het bedrijf.
 4. Zorg dat je er verzorgd uitziet en neem eventueel een extra set kleding mee voor het geval dat.
 5. Zorg dat je op tijd bent en houd rekening met eventuele vertragingen.

Welke zaken worden vaak besproken tijdens een sollicitatiegesprek?

Tijdens een sollicitatiegesprek worden vaak de volgende zaken besproken:

 1. Persoonlijke kennismaking en introductie
 2. Bespreking van je cv en werkervaring
 3. Bespreking van de functie en wat deze inhoudt
 4. Bespreking van je motivatie en waarom je geschikt bent voor de functie
 5. Bespreking van de organisatie en het team waarin je gaat werken
 6. Bespreking van arbeidsvoorwaarden en salaris
 7. Mogelijkheid tot het stellen van vragen en afronding van het gesprek

Door je goed voor te bereiden en een positieve indruk te maken tijdens het gesprek, vergroot je de kans om aangenomen te worden voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd.

Conclusie

Solliciteren is een belangrijke stap in je carrière en kan een spannende en stressvolle periode zijn, maar het kan ook heel waardevol zijn. Een cv is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie, waarin je je werkervaring, opleiding, vaardigheden en prestaties weergeeft. Geschikte vacatures vinden kan lastig zijn, maar er zijn verschillende manieren om vacatures te vinden, zoals op vacature websites, bij uitzendbureaus en recruiters. Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is essentieel om jezelf te presenteren en je motivatie voor de functie te laten zien. Als je het lastig vindt om een goede sollicitatiebrief te schrijven, zijn er veel voorbeelden en tips online te vinden of kun je hulp vragen aan vrienden, familie of een loopbaancoach.