Hypotheekrente: wat is het en hoe kun je het verlagen?

hypotheekrente verlagen

Als je een huis koopt, sluit je waarschijnlijk een hypotheek af. Hiermee leen je geld van een bank om het huis te kunnen kopen. Over het geleende bedrag betaal je rente, dit wordt hypotheekrente genoemd. In dit artikel leggen we uit wat hypotheekrente is, welke factoren invloed hebben op de hoogte van de hypotheekrente en geven we vijf tips om de hypotheekrente te verlagen.

Wat is hypotheekrente?

De hypotheekrente is het bedrag dat je maandelijks aan de bank betaalt om het geleende bedrag terug te betalen. Dit bedrag is opgebouwd uit twee delen: de aflossing en de rente. Het deel dat je betaalt voor aflossing, zorgt ervoor dat je steeds een stukje van de lening aflost. Het deel dat je betaalt voor rente, is de vergoeding die je betaalt aan de bank voor het lenen van het geld.

De hypotheekrente kan vast of variabel zijn. Bij een vaste rente staat het rentepercentage voor een bepaalde periode vast. Dit kan bijvoorbeeld 10 of 20 jaar zijn. Bij een variabele rente kan het rentepercentage elk jaar veranderen. Dit is afhankelijk van de marktrente.

Factoren die de hypotheekrente beïnvloeden

De hoogte van de hypotheekrente wordt bepaald door verschillende factoren. Hieronder lichten we de belangrijkste factoren toe:

Rentevaste periode

De rentevaste periode is de periode waarin het rentepercentage vaststaat. Hoe langer deze periode, hoe hoger de hypotheekrente. Dit komt omdat de bank meer risico loopt als de rente voor een lange periode vaststaat.

Hoogte van de lening

Hoe hoger de lening, hoe hoger de hypotheekrente. Dit komt omdat de bank meer risico loopt bij een hogere lening.

Looptijd van de lening

De looptijd van de lening heeft ook invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Bij een kortere looptijd betaal je meer rente dan bij een langere looptijd. Dit komt omdat de bank het geld voor een kortere periode uitleent en hierdoor meer risico loopt.

Type hypotheek

Er zijn verschillende soorten hypotheken, zoals een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Elk type hypotheek heeft een ander risicoprofiel en daarom kan de hypotheekrente per type verschillen.

Nationale hypotheekgarantie (NHG)

Als je een hypotheek afsluit met NHG, loop de bank minder risico. Hierdoor kan de hypotheekrente lager zijn dan bij een hypotheek zonder NHG.

Hoe kun je de hypotheekrente verlagen?

Nu je weet welke factoren de hypotheekrente beïnvloeden, geven we vijf tips om de hypotheekrente te verlagen:

Onderhandelen over de rente

De rente die de bank aanbiedt, is niet altijd de beste rente die mogelijk is. Het is daarom verstandig om te onderhandelen over de rente. Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en laat ze weten dat je geïnteresseerd bent in een hypotheek bij hen. Door te onderhandelen kun je mogelijk een betere rente krijgen.

Extra aflossen

Als je extra aflost op je hypotheek, wordt de lening kleiner en loop je minder risico voor de bank. Hierdoor kan de bank bereid zijn om de rente te verlagen. Bovendien bespaar je op de lange termijn ook nog eens op de rentekosten.

Kiezen voor een kortere rentevaste periode

Een kortere rentevaste periode kan leiden tot een lagere hypotheekrente. Dit komt omdat de bank minder risico loopt als de rente voor een kortere periode vaststaat. Kies wel voor een rentevaste periode die past bij jouw persoonlijke situatie en verwachtingen.

Oversluiten van de hypotheek

Het oversluiten van de hypotheek kan een manier zijn om de hypotheekrente te verlagen. Bij het oversluiten van de hypotheek ga je naar een andere bank en sluit je daar een nieuwe hypotheek af. De nieuwe bank zal je een nieuwe rente aanbieden. Het oversluiten van de hypotheek kan wel gepaard gaan met kosten, zoals boeterente en notariskosten. Bereken daarom goed of oversluiten voor jou voordelig is.

Verduurzamen van de woning

Als je de woning verduurzaamt, kun je in aanmerking komen voor een groene hypotheek. Dit is een hypotheek met een lagere rente, speciaal bedoeld voor duurzame woningen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van zonnepanelen, isolatie van het dak of de muren of het vervangen van de cv-ketel voor een duurzamer alternatief. Door de woning te verduurzamen, bespaar je niet alleen op de energierekening, maar ook op de hypotheekrente.

Conclusie

De hypotheekrente is het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de bank voor het lenen van geld voor de aankoop van een huis. De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de rentevaste periode, de hoogte van de lening, de looptijd van de lening, het type hypotheek en de aanwezigheid van een NHG. Door te onderhandelen over de rente, extra af te lossen, te kiezen voor een kortere rentevaste periode, over te sluiten van de hypotheek of de woning te verduurzamen, kun je de hypotheekrente verlagen. Bedenk wel dat sommige opties gepaard kunnen gaan met extra kosten en dat het verstandig is om goed te berekenen of het verlagen van de hypotheekrente voor jou voordelig is.