Header review

Review: Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferriss

Er zijn van die boeken die je hele mindset over geld, werk en pensioen omgooien. Daar hoort Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferriss zeker bij. Voor geld hoef je niet te werken, pensioen is niet iets voor later en werk hoeft maar maximaal 4 uur per week.

Dat klinkt als een fantasie, maar de auteur weet met een fijne pen uit te leggen hoe dit eigenlijk voor iedereen weggelegd kan zijn. Het boek is een pleidooi voor ondernemen. Maar dan wel op zo’n manier dat je vervolgens al het werk kan uitbesteden en jij nog maar vier uur per week in het bedrijf nodig bent. Jouw ‘muze’ noemt Tim Ferriss zo’n bedrijf. Je zou het ook passief inkomen kunnen noemen.

Een greep uit de onconventionele pleidooien uit Een werkweek van 4 uur:

1. Wacht niet op je pensioen

In het eerste hoofdstuk hekelt Tim Ferris hoe veel werknemers zich kapot werken voor later. Voor hun pensioen. Daarna mogen ze genieten en de vruchten plukken van al dat harde werk. Fout, zegt de auteur. En nu dan? Waarom mag je niet nu genieten?

Timothy Ferris promoot het opnemen van wat hij een ‘minipensioen’ noemt en wat wij misschien als een sabbatical zouden aanduiden. Ga nu die grote reis maken en werk daarna weer verder! Of ga nu minder werken om meer tijd met je gezin door te brengen of die opleiding te kunnen doen. Wacht niet tot later. Niet alleen omdat later voor sommigen onder ons helaas niet eens komt, maar ook omdat je wilt leven in het nu en niet voor later.

2. Maak je dromen concreet

Ferris hamert er vaak op dat je je dromen concreet moet maken. Iedereen wil wel miljonair zijn, maar niet omdat we nou zo graag naar onze bankrekening met die cijfers kijken. Die rijkdom willen we om wat we met al dat geld zouden kunnen doen.

Maar wat zou je dan doen? Zou je stoppen met werken en je inzetten voor goede doelen? Zou je inspirerende opleidingen doen om jezelf verder te ontwikkelen? Als je niet weet waarom je streeft naar rijkdom, zal je ook niet de juiste keuzes kunnen maken op het pad daarheen. Als jij jouw gedroomde leven met een 4-urige werkweek wilt uitstippelen, moet je weten wat jouw doel is.

3. Besteed werk uit

We vinden het vrij normaal om specialistisch werk uit te besteden aan een specialist. Het is niet gek om de boekhouding van een bedrijf door een accountant te laten doen. Die heeft er meer verstand van en kan het werk daarom sneller en beter doen. Maar als het gaat om werk dat we ook zelf kunnen doen, wordt uitbesteden al snel decadent gevonden. Een schoonmaakster om wekelijks of tweewekelijks jouw huis schoon te laten maken, vinden sommigen not done. Of koop je daarmee vrij tijd? En hoe zit dat met andere taken waar je een hekel aan hebt?

Tim Ferris is een fanatiek voorstander het uitbesteden van zo veel mogelijk werk. Heb je een hekel aan koken of de was doen? Laat een ander het voor jou doen. De boekhouding? De marketing van je nieuwe bedrijfje? Zoek een ‘virtuele assistent’ en laat iemand anders het opknappen. Bij voorkeur in India voor een lage prijs. Ferris geeft veel concrete tips over wat je in jouw privéleven, maar ook in jouw bedrijfje kan uitbesteden. Maar ook aan welke bedrijven je dat kan overlaten, wat een redelijke uurprijs is, etc.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven