Wat is het Business Model Canvas en hoe pas je het toe?

Business Model Canvas

Als je een bedrijf wilt starten of je bedrijfsmodel wilt verbeteren, kan het Business Model Canvas een handige tool zijn. Het Business Model Canvas is een visueel hulpmiddel dat je helpt om de belangrijkste elementen van je bedrijfsmodel op een gestructureerde manier te bekijken. In dit artikel leer je wat het Business Model Canvas is en hoe je het kunt toepassen.

Wat is het Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas is een model dat is ontwikkeld door Alexander Osterwalder en Yves Pigneur. Het is een visueel hulpmiddel dat je helpt om de belangrijkste aspecten van je bedrijfsmodel te begrijpen en te verbeteren. Het canvas bestaat uit negen bouwstenen die samen het bedrijfsmodel vormen. De negen bouwstenen zijn:

  1. Klantsegmenten: Voor wie creëer je waarde?
  2. Waardepropositie: Wat bied je aan je klanten?
  3. Kanalen: Hoe bereik je je klanten?
  4. Klantrelaties: Hoe onderhoud je de relatie met je klanten?
  5. Inkomstenstromen: Hoe verdien je geld?
  6. Key resources: Welke middelen heb je nodig om je bedrijf te laten draaien?
  7. Key activiteiten: Welke activiteiten zijn nodig om je waardepropositie te realiseren?
  8. Key partners: Met wie werk je samen om je bedrijfsmodel te realiseren?
  9. Kostenstructuur: Welke kosten zijn er nodig om je bedrijfsmodel te realiseren?

Hoe pas je het Business Model Canvas toe?

Het Business Model Canvas kan op verschillende manieren worden toegepast. Hieronder vind je een stappenplan om het canvas in te vullen en te gebruiken:

Stap 1: Identificeer je klantsegmenten

Het eerste wat je moet doen bij het invullen van het Business Model Canvas is het identificeren van je klantsegmenten. Dit zijn de groepen mensen of bedrijven die je wilt bereiken en voor wie je waarde wilt creëren. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, interesses, locatie, etc. Het is belangrijk om je klantsegmenten zo specifiek mogelijk te definiëren, zodat je beter in staat bent om hun behoeften en wensen te begrijpen.

Stap 2: Definieer je waardepropositie

Vervolgens moet je je waardepropositie definiëren. Dit is de waarde die je aan je klanten biedt en de reden waarom zij voor jouw producten of diensten kiezen. Denk hierbij aan wat je uniek maakt, waarom je product of dienst beter is dan dat van je concurrenten, etc.

Stap 3: Bepaal je kanalen

Nu moet je bepalen hoe je je klanten gaat bereiken. Dit zijn de kanalen die je gaat gebruiken om je producten of diensten aan je klanten aan te bieden. Denk hierbij aan online en offline kanalen, zoals een webshop, social media, fysieke winkels, etc.

Stap 4: Definieer je klantrelaties

Je klantrelaties zijn belangrijk voor het opbouwen van loyaliteit en het behouden van klanten. Je moet daarom bepalen hoe je de relatie met je klanten wilt onderhouden. Denk hierbij aan persoonlijk contact, klantenservice, community-building, etc.

Stap 5: Bepaal je inkomstenstromen

Nu moet je bepalen hoe je geld gaat verdienen. Dit zijn de inkomstenstromen die je gaat genereren met je producten of diensten. Denk hierbij aan verkoop van producten, abonnementen, advertenties, etc.

Stap 6: Identificeer je key resources

Je hebt bepaalde middelen nodig om je bedrijf te laten draaien. Dit zijn je key resources. Denk hierbij aan menskracht, kapitaal, technologie, etc.

Stap 7: Definieer je key activiteiten

Naast middelen heb je ook bepaalde activiteiten nodig om je waardepropositie te realiseren. Dit zijn je key activiteiten. Denk hierbij aan productontwikkeling, marketing, productie, etc.

Stap 8: Identificeer je key partners

Je kunt niet alles zelf doen. Je hebt daarom bepaalde partners nodig om je bedrijfsmodel te realiseren. Dit zijn je key partners. Denk hierbij aan leveranciers, producenten, marketing- en distributiepartners, etc.

Stap 9: Definieer je kostenstructuur

Tot slot moet je bepalen welke kosten er zijn om je bedrijfsmodel te realiseren. Dit zijn je kostenstructuur. Denk hierbij aan personeelskosten, productiekosten, marketingkosten, etc.

Conclusie

Het Business Model Canvas is een handige tool om de belangrijkste aspecten van je bedrijfsmodel te begrijpen en te verbeteren. Door het invullen van de negen bouwstenen krijg je een beter beeld van hoe je bedrijf in elkaar zit en waar je mogelijkheden hebt om te verbeteren. Het canvas kan op verschillende manieren worden toegepast en kan ook worden aangepast aan de specifieke behoeften van je bedrijf. Door regelmatig het Business Model Canvas te gebruiken, kun je je bedrijfsmodel continu blijven verbeteren en optimaliseren.

Afbeelding: Business Model Canvas Vectors by Vecteezy